Foto: Shutterstock

Britanske humanitarne organizacije oštro su kritikovale "pošast" ostavljanja kablova za punjenje električnih automobila na trotoarima u mnogim gradovima širom zemlje kao "nesigurnu praksu".

Nacionalna federacija slepih Velike Britanije, Living Streets i Guide Dogs pozvali su lokalne vlasti i kompanije koje proizvode električne automobile da unaprede infrastrukturu za punjenje koja trenutno predstavlja „rizik“ za pešake, a posebno za slepe i invalide.

Do ovoga je došlo nakon mnogih objavljenih fotografija te čudne pojave, kablova kako vise iz električnih automobila preko trotoara do izvora struje u stanovima vlasnika. U Londonu na primer, neki vise kroz prozore kuća na ulicu, neki su namotani oko bandera, a neki oko saobraćajnih znakova.

Neki su čak obmotani oko znaka Nacionalne asocijacije slepih osoba Velike Britanije (National Federation of the Blind UK), koja vodi kampanju za slepe i slabovide. Iz udruženja su rekli kako je to „potpuno nesigurno i smešno da vlasnici kuća provlače kablove iz svojih domova kako bi napunili svoje automobile“.

Foto: Shutterstock

Portparol je rekao: „Sa sve većim brojem električnih vozila ključno je da infrastruktura za njihovo punjenje drži korak sa prodajom. Apsolutno je smešno i nije bezbedno očekivati da će ih ljudi puniti kablovima iz svojih kuća preko trotoara. Katastrofa i korak unazad“.

„Oni predstavljaju opasnost od saplitanja i kablovi ne bi smeli da prelaze preko trotoara. Imperativ je da se punjenje električnih vozila vrši na putu bez kablova na bilo kom delu trotoara. Trotoari su za ljude kako bi došli od tačke A do tačke B pešice ili uz pomoć uređaja za mobilnost, a ne za kablove za punjenje električnih vozila“.

U decembru 2022. Britanski automobilski klub je upozorio da Vlada ne zadovoljava potražnju za punjačima jer su vlasnici Tesle suočeni sa ogromnim redovima. Kako prenosi Auto Klub, Living Streets, humanitarna organizacija koja se zalaže za „svakodnevno hodanje“, takođe je upozorila da „kablovi koji se vuku preko trotoara“ mogu da izazovu probleme osobama u invalidskim kolicima.

Bonus video: Vozili smo električni Renault Megane E-Tech