Tragedija iz RS opominje: Ne ostavljajte decu ni na minut u vrelom vozilu

Auto 01. avg. 202117:07 > 19:53
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nema "izlazim samo na minut", nema "ostaviću malo otvoren prozor", nema apsolutno ničega zbog čega biste mogli da ostavite bilo koga da vas čeka u automobilu na suncu, jer toplotni udar nastupa za svega nekoliko minuta. Važno je da svi roditelji i vozači znaju da se dečje telo zagreva do pet puta brže nego telo odrasle osobe, a primera radi, u prvih deset minuta temperatura u zatvorenom automobilu na suncu može da skoči i do 80%.

U poslednjih par dana suočeni smo sa strašnim vestima – roditelji su svoju decu ostavili u vrelom automobilu na parkingu, a jedno dete je u Banja Luci zbog toga preminulo. Već smo pisali na našem portalu da tokom vrelih letnjih dana aposlutno nijedno živo biće ne sme da se ostavi ni „na 5 minuta“ u vozilu, jer toplotni udar nastupa za svega nekoliko minuta.

Ali, izgleda da se o temi toplotnih udara i problematici ostavljanja putnika ili životinja na zadnjem sedištu „samo nakratko“, ne piše svuda, iako su ovo vrlo rizične situacije koje su se i ranije zavrašavale i sa fatalnim ishodima.

Toplotni udar je tokom vrućina redovna posledica boravka dužeg i od samo nekoliko minuta u zatvorenom vozilu u kom pritom ne radi ventilacija. U prvih deset minuta temperatura u zatvorenom automobilu na suncu može da skoči i do 80%.

Mediji iz regiona su ranije pokrenuli temu o opasnosti boravka u automobilu bez provetravanja, kao i o slučajevima toplotnih udara. Pritom su naglašavali da su deca tu najranjivija, kako zbog nemogućnosti da se oslobode iz svojevrsne „rerne“ na točkovima, tako i zbog činjenice da su manje otporna na temperaturu.

Dečje telo se zagreva do pet puta brže nego telo odrasle osobe, a primera radi, u prvih deset minuta temperatura u zatvorenom automobilu na suncu može da skoči i do 80%.

Zato, podsećamo da ne dozvolite da vas neko čeka u zatvorenom vozilu tokom ovih vrućina, pa ni na samo par minuta, jer kako što smo nažalost i nedavno videli – posledice su fatalne.

Bonus video: Klima-uređaji spas od vrućina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar