Simbol slatkog života: Lancia Aurelia se ne viđa svaki dan

Auto 19. avg. 202119:03
Podeli:
Foto: Miloš Nikodijević

Svako dete koje je odrastalo ranih devedestih godina seća se ove jedinstvene siluete. Naslagana sa zajedno sa drugim automobilima u prodavnicama igračaka, BBurago Lancia Aurelia odskakala je od tada aktuelnih Ferrarijia, Bugattija, Porschea i Lamborghinija, pre svega svojom bebi plavom bojom, a onda i nežnim linijama.

Istini za volju, većina nas je tada birala automobile sa postera, naslovnih strana i Turbo žvaka, ali kako su godine prolazile, lepota Lancie Aurelie se izdigla u prvi plan. Zahvaljujući kolekcionaru Đulijanu Benciju, jedna Aurelia B24 Cabriolet iz 1958. godine posetila je Beograd povodom manifestacija 24 sata elegancije, a mi nismo propustili priliku za priču i fotografisanje.

Foto: Miloš Nikodijević

Kolekciju gospodina Bencija čine retki, ekskluzivni i istorijski značajni italijanski automobili sa potpisima poznatih karoserističkih kuća, a kao i njegova Cisitalia, i Lancia Aurelia na boku nosi Pininfarinin grb. Konkretno ovaj model pred vama je učestvovao u snimanju poznatog filma Il Sorpasso sa Vitorijom Gazmanom i Žan-Lujem Trentinjanom.

„U filmu su tada korišćena dva automobila, ali je jedan doživeo nezgodu, pa je druga tablica stavljena na ovu Aureliu i film je uspešno završen.“

Foto: Miloš Nikodijević

Kada je automobil kupljen, mogao je da se vozi, ali je bio zapušten, te je Benci otpočeo opsežnu restauraciju. Tada, automobil je ofarban, motoru je udahnut novi život, a enterijer je ponovo presvučen u crvenu kožu.

Time je jedna od trista proizvedenih Aurelia Cabriolet vraćena na put.

Osim u brojevima, razlike između modela B24 Cabriolet i B24 Spider su u izgledu vetrobranskog stakla koje je na Spideru zakrivljeno i iz jednog dela, te u tome što Spider takođe nema bočne prozore.

Celokupnu priču, kao i fotografije ovog retkog kabrioleta pogledajte ovde.

Izvor: Autoslavia

Bonus video: Najduža trolejbuska linija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar