Pet minuta za 3 važne provere na gumama pred put

Auto 07. avg. 202109:42
Podeli:
Foto: Shutterstock

S očekivanim porastom dužih putovanja podsećamo vozače da je avgust poznat i kao "crni mesec" zbog učestalih saobraćajnih nezgoda na putevima, a najviše incidenata povezano je sa pneumaticima. Ne treba vam više od pet minuta da proverite pritisak, stanje i dubinu šare na vašim gumama.

Kako bi vozači i njihove porodice bili bezbedni na putu, kratka provera stanja guma je vrlo važna pre polaska.

1.Pritisak u gumama

Ne zaboravite da uzmete u obzir koliko će vaše vozilo biti opterećeno dodatnom prtljagom i putnicima. Većina proizvođača automobila navodi dva preporučena pritiska: jedan za lakša opterećenja i jedan za opterećena vozila, pa podesite na propisan.

Foto: Shutterstock

To je navedeno u uputstvu vozila, na nalepnici na ramu vrata ili na poklopcu rezervoara goriva.

2.Stanje gume

Pažljivo pregledajte svaku gumu, ima li pukotina, izbočina ili stranih predmeta. Ako primetite bilo što od navedenog, morate se odmah obratiti vulkanizeru.

3.Dubina šare

Minimalna zakonska dubina šare je 1,6 mm, ali sa već toliko istrošenom gumom ne treba krenuti na duži put. Osim meračem, dubinu lako možete proveriti novčićem koji ćete ubaciti u gazno područje gume po obodu i po širini gume na nekoliko tačaka.

Foto: Shutterstock

Gume tu imaju i graničnike, pa ako je već došlo do njih, vreme je za zamenu jer takve gume neće dobro držati u krivinama, imaće mnogo duži put kočenja i biće izuzetno rizične ako vas uhvati letnji pljusak.

Ne zaboravite da pre nego što ubacite kofere i torbe u prtljažnik, obavezno proverite u kakvom je stanju rezervna guma.

Bonus video: Pogledajte prirodne lepote Crne Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar