Oživeo Abarth 1000 SP: Ima 240 KS i Alfa Romeo motor

Auto 15. maj. 202109:48
Podeli:
Stellantis, a tag Fiat, Abarth
Foto: Promo

Alfa Romeo inženjeri napravili su omaž legendarnom Abarth 1000 SP trkačkom automobilu iz 1960. godine. Retro dizajna, ovaj lagani koncept dvoseda pokreće motor iz modela Alfa Romeo 4C.

Pročitajte još:

Abarth 1000 SP (Sport Prototipo) je omaž automobilu predstavljenom pre 55 godina koji je 1966. godine osvojio Nirburgring 500 km.

Prvenstveno je bio dizajniran kako za trke izdržljivosti, tako i za brdske trke, ali bio je uspešan u mnogim trkačkim disciplinama.

Koncept u retro stilu forme je srednjeg sportskog automobila, nešto je veći od originala, ali je ipak zadržao prepoznatljive dizajnerske elemente iz prošlosti.

Stellantis, a tag Fiat, Abarth
Foto: Promo

Lagana karoserija, okretnost i aerodinamika su bili ključni pri razvoju. Tako je šasija napravljena od karbona i aluminijuma, pozadi je McPherson oslanjanje, a motor je četvorocilindarski 1,7 turbo sa 240 KS koji je poznat iz Alfa Romeo 4C roadstera.

Stellantis, a tag Fiat, Abarth
Foto: Promo

Iz Alfe Romeo kažu da je Abarth 1000 SP jasan omaž svom prethodniku, sa mekim površinama i zaobljenim branicima koji posebno naglašavaju poziciju točkova, a motor je postavljen centralno.

Stellantis, a tag Fiat, Abarth
Foto: Promo

Još uvek nije poznato da li će 1000 SP uskoro biti viđen na trkačkim stazama, ali iz kompanije kažu da će se na jesen svakako pojaviti na izložbama ekskluzivnih starovremenskih i retro automobila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar