Oldtajmer Peugeot 404: Francuski reponja iz Novog Sada

Auto 06. mar. 202115:06 > 15:12
Podeli:
Foto:Miloš Nikodijević

Iako se zbog drastično manjih repova čini da se vozači s naše strane bare nisu nagledali ovog dizajnerskog pristupa na automobilima prozivedenim u Evropi, to zapravo i nije tačno. Upoznajte novosadski primerak čuvenog francuskog reponje, koji je prešao skoro 100.000 km.

Englezi su vozili Triumph Herald, Ford Consul i Zephyr, Hillman Minx itd, dok su, recimo, Nemci imali Goggomobil TS300/TS400, Auto Union 1000SP, NSU Sport Prinz i, naravno, Mercedes W110/111/112, odnosno čuvenog Reponju.

Renault Floride, Facel Vega, Simca Veddete samo su neki od francuskih automobila sa nekom formom repova, dok je možda najzapaženiji među svima njima Peugeot 404.

Iako liči na pojedine britanske modele, gene je dobio iz Italije, tačnije iz čuvenog Pininfarina studija pa tako manje čudi sličnost sa Lanciom Floridom, s obzirom na praksu recikliranja dizajna u formi koja na kraju nikoga ne izneveri.

Lepota, proverena mehanika i udobnost privukli su uveliko francuski orijentisanog Dragana, našeg prijatelja iz Novog Sada, koji odavno u svom posedu čuva jedan fenomenalan primerak.

Foto:Miloš Nikodijević

Za tačku našeg susreta tog dana odabrana je napuštena benzinska stanica između Beograda i Novog Sada, u blizini Maradika i to u sumrak. Možda miriše na opasnost, ali to je samo dok ne ugledate Draganov fantastični beli Peugeot 404 sa belim zidovima na gumama, kako vam se približava.

Onako kako je izgledao kada je napustio fabriku izgleda i danas! Vešto čuvan i održavan, ovaj Peugeot 404 iz 1971. godine sa 1.6 benzinskim agregatom prešao je manje od 100.000 kilometara, iako ne možemo da kažemo da ga Dragan čuva u garaži i izvozi samo u posebnim prilikama.

Osim vikend vožnji, ovaj auto se koristi i za poslovne odlaske do Beograda ili druge neobavezne vožnje tokom nedelje, naravno kada vreme to dozvoljava. Zbog takve sveukupne brige, limarija, farba i hrom ne odaju utisak starosti, a isto možemo reći i za njegova preudobna crvena sedišta, tablu i volan.

Foto:Miloš Nikodijević

Galeriju fotografija ovoj sjajnog primerka francuskog reponje, pogledajte ovde. 

Izvor: Autoslavia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar