Obedska bara je sjajno mesto za vikend izlet motociklom

Auto 09. jun. 202113:38
Podeli:
Obedska bara, izlet, moto
Foto: Shutterstock/Minoli

Razmišljate u kom smeru da usmerite vaš motocikl za sledeći vikend? Hajde da pokušamo malo da vam olakšamo slatke muke. Danas u predlozima za izlet putovanja motociklom navodimo mesta koja su vrlo lepa i imaju lepu priču. Obedska Bara je jedno od njih, i do tamo se lako stiže.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara je u svetu čuveno močvarno područje, koje je kroz svoju dugu istoriju predstavljalo pravo utočište za živi svet, ali i za mnogobrojne istraživače, naučnike i ljubitelje prirode.

Nalazi se u opštini Pećinci, na 45 km. udaljenosti od Beograda, a 35 od međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“. Ima oblik potkovice, koja predstavlja nekadašnje korito reke Save.

Obedska bara, izlet, moto
Foto: Shutterstock

Nastala je pre više hiljada godina i od tada do danas, mnogo toga se promenilo, ali njene prirodne vrednosti su ostale i do danas sačuvane. Bara, kao ostatak jedne močvarne sredine sa specifičnim biološkim i biogeografskim karakteristikama, predstavlja jedinstvenu pojavu u Evropi. Da bi se ova prirodna vrednost sačuvala, kompleks Obedske bare je stavljen pod zaštitu kao strogi prirodni rezervat.

Ukupno dokazano bogatstvo faune ptica je 220 vrsta, sisara 50 vrsta, 16 vrsta riba, preko 1200 vrsta insekata (osetio na svojoj koži, preporuka je da se ponese sredstvo protiv komaraca), preko 200 vrsta zooplanktona, oko 180 vrsta gljiva, 500 vrsta biljaka i 50 vrsta mahovina.

Obedska bara je velika, ali sam na mapi obeležio mesto do kojeg je najbolje doći i gde se treba parkirati. Osim nekoliko lokala koji prodaju hranu i piće, na tom mestu se nalazi montažni vidikovac sa kojeg se vidi dobar deo bare.

Na toj lokaciji je moguće iznajmiti čamac (na vesla) ili kupiti kartu za organizovanu vožnju turističkim brodićem. Nažalost, nisam se vozio barom jer sam naišao baš u onom periodu dok su na snazi bile restrikcije kretanja zbog Kovid19, pa nije bilo skoro nigde nikoga.

Obedska bara, izlet, moto
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Ima još jedno zanimljivo mesto koje treba videti, a tu je usamljeni most usred ničega (sada) i nije ga teško naći. Međutim, od asfalta do lokacije ima nekih 350 m prvo makadama a zatim i zemljanog, traktorskog puta koji je očajan, naročito nakon padavina. Verovatno je situacija nešto bolja u sušnom periodu.

Mape kako stići do ovih lokacija, ali i predlog za izlet u Vinči pronađite na ovom linku.

Tekst: Boris Pantović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar