Moto-savet: Zašto ne treba voziti na slik gumama po ulici

Auto 13. jun. 202112:22
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nažalost, neretko možemo primetiti pojedine vozače motocikala koji voze na slik gumama u javnom saobraćaju. Reč je o pneumaticima bez šare koji su dizajnirani isključivo za upotrebu na trkačkoj stazi. Vožnja na javnom putu sa ovim gumama ne samo da je zabranjena zakonom, nego je i izuzetno opasna, kako po vozača motocikla tako i po druge učesnike u saobraćaju. Zato ćemo u daljem tekstu objasniti zašto ne treba voziti slikove na ulici.

Slik gume namenjene su isključivo upotrebi na trkačkoj stazi i za motocikle sa ogibljenjem podešenim za trkanje i vožnju do krajnjih granica. Shodno tome, nemaju šare za odvođenje vode i kamenčića. Upravo zbog toga što se koriste samo na trkačkoj stazi, slikovi imaju totalno drugačije radne karakteristike u odnosu na gume koje se koriste u saobraćaju.

Slik gume zahtevaju veliku temperaturu kako bi pružile potrebno prianjanje, odnosno danas popularno rečeno, da bi pružile odgovarajući “grip”.

Zakonom su zabranjene za upotrebu na putu

Da naglasimo očiglednu činjenicu – slikovi su zabranjeni u javnom saobraćaju. Da, zabranjeni i za to je propisana novčana kazna. Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je najmanja dubina šare 1,6 mm. Tako da slikovi automatski ispadaju iz kategorije legalnih guma za upotrebu u javnom saobraćaju.

Foto: Trackday.rs

Slik gumama je potrebna veća radna temperatura

Prva stvar koju vozači moraju da shvate je to da je slikovima (i generalno svim gumama predviđenim za stazu) potrebna znatno veća temperatura da bi pružile odgovarajuće prianjanje za koje su namenjene.

Ako ste ikad gledali trke ili posetili bilo koji Track Day, sigurno ste uočili da vozači koji voze na slikovima, pre izlaska na stazu drže grejače preko guma. Osim toga, isti ti vozači na slikovima gledaju da što pre izađu na stazu nakon skidanja grejača kako ne bi gubili temperaturu iz guma. Te temperature nije moguće održati u svakodnevnoj vožnji.

Foto: Trackday.rs

Ne odvode vodu i izuzetno su klizave ako dođu u kontakt sa tečnostima

Zamislite situaciju da vas na trenutak uhvati kraći letnji pljusak na putu ili da su upravo ispred vas prali put ili nešto prosuli u krivini. Da li znate šta sledi? Pad. Slikovi jednostavno nisu namenjeni da odvode vodu i pored toga što je ne odvode, pri kontaktu sa tečnostima odmah gube toplotu.

Uz sve navedeno, ove gume su i skupe i kraće traju, a dobar zaključak o njihovoj upotrebi dali su poznavaoci motociklizma sa BjBikers sajta, pa više o ovoj temi možete pročitati na linku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar