Jovana iz Bara voli, vozi i redovno održava simpatični Spaček

Auto 22. jul. 202118:10 > 18:13
Podeli:
Foto:Rale Radonjić

Jovana iz Bara provela je ceo život okružena Citroënima, te je bilo potpuno očekivano da i sama uđe u pravi mali porodični klub, i to za volanom jednog crvenog Spačeka kog svakodnevno vozi vijugavim putevima Crne Gore. „Ljubav prema Citröenu i automobilima, pa i ovim starim potekla je od mojih roditelja. Moj otac je mehaničar i odrasla sam u porodici gde se stalno govorilo o automobilima. Bio je i profesionalac, vozio trke sa svojom Fićom i velikim delom uticao na to da se i ja zaljubim u lepotane na četiri točka, da zavolim miris ulja i benzina vrteći se oko kanala u servisu.

Dok je osmišljavan tokom tridesetih godina, a potom i proizveden nakon Drugog svetskog rata, Spaček je bio vozilo za prosečnog Francuza od Normandije do Azurne obale. Ubrzo, Citroën 2CV je prerastao Francusku i postao voljeni automobil širom Evrope.

Svojim šarmom osvajao je srca mnogih generacija, sve do početka devedesetih godina, kada je posle pola veka proizvodnje otišao u penziju. Penzionerske dane Spaček zasluženo provodi kao najprepoznatljiviji francuski klasik, a čini se da mu vazduh Mediterana i blizina mora najviše prijaju.

Foto:Rale Radonjić

Novo poglavlje u Jovaninoj Citro-sagi počelo je 2006. godine kada su njeni roditelji u Cetinju naišli na pravog Spačeka za nju: „Bilo je to pravo iznenađenje za mene! Nisu mi kazali ni da ga traže, niti da su ga pronašli, tako da sam bila iskreno iznenađena i oduševljena kada sam ga prvi put ugledala. Kakav prizor! Bio je to moj prvi automobil i evo se i dalje družimo.“

Foto:Rale Radonjić

Kako nam je Jovana kazala, on je bio u dosta dobrom stanju, posebno njegov motor.

Ipak, trebalo je obaviti nekolicinu sitnih popravki, ali to nije bilo ništa previše ozbiljno, posebno uz podršku porodice:

„Limarija je bila u redu, ali mu je trebalo farbanje, sređivanje enterijera i novi krov. Uskoro je stigao iz Engleske, originalni u bež boji i mojoj radosti tada nije bilo kraja-imala sam pravi kabriolet!“

Foto:Rale Radonjić

Uz obavezne mehaničke i limarske zahvate, Jovana je na svom Spačeku odmah ostavila i lični potpis, a više o tome pogledajte ovde.

Izvor: Autoslavia

Bonus video: Kako izgleda kabina novog Mercedes-Benz SL-a

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar