Kako odoleti crnom kupeu iz zlatnog doba automobilizma

Auto 11. sep. 202121:22
Podeli:
Ford, Ford Taunus, oldtimer, kupe, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Privrženost određenoj državi, periodu, brendu ili tipu automobila često nas vraća u detinjstvo, kada nam je prvi automobil pokazao da je lepši, udobniji i drugačiji od drugih. Detinje uspomene uvek nađu način da ožive, a za nekoga one postanu i životni poziv. Uvek okružen automobilima, Neša ih je još kao dete zavoleo, ali jedan poseban automobil je odredio njegov ukus.

„Uvek sam voleo kola, ali i da saznam kako nešto radi, nevezano za automobile. Već sa petnaest godina sam krenuo da radim u servisu, a i upisao sam školu za to. Otac mi je bio mehaničar, deda je vozio motor, a drugi deda je bio stolar, tako da sam uvek voleo zanate i da pravim i stvaram nešto.“

„Moj prvi auto je bio Ford Taunus kog i dalje imam i kojim sam do sad prešao 350.000 kilometara. A iako je od Cortine počelo, san mi je uvek bio Taunus TC1 Fastback.“

Dugogodišnja potraga ga je dovela do primerka iz 1973. godine kom je bilo potrebno mnogo rada, te je uz sva znanja koja je do tada posedovao, Neša u međuvremenu naučio i ponešto o limarskim radovima i farbanju.

Ford, Ford Taunus, oldtimer, kupe, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Naime, nezadovoljan do tada obavljenim poslom, Neša je na sebe preuzeo radove na limariji, a potom i farbanje, dva zanata koja je i kasnije usavršavao. Konačan rezultat je bio crni Taunus Fastback sa širokim BWA felnama koje mu daju opasan izgled karakterističan za period. Ipak, njegov prvobitni cilj nije bio da napravi drumskog ratnika, već je crna izabrana iz estetskih razloga.

Ford, Ford Taunus, oldtimer, kupe, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Kakav je crni fastback sa znakom Forda u vožnji, saznajte ovde, gde možete da pogledate i veliku foto-galeriju atraktivnog Taunusa.

Izvor: Autoslavia

Bonus video: Paraglajding nije za svakoga

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar