Draganov Pontiac iz 1928. godine deluje kao da je nov

Auto 11. apr. 202117:06
Podeli:
Oldtimer, Pontiac
Foto: Miloš Nikodijević

Iako tržište vrlo jasno poručuje da je sav fokus kolekcionara, trgovaca i zaljubljenika trenutno na automobilima iz devedesetih godina, šarm vozila iz davno prohujalih vremena nikad ne može biti ignorisan. Ovaj Pontiac Big Six je jedan od 1.087 proizvedenih Double Phaetona i to 89. po redu.

Jednostavne karoserije kočija bez konja, masivne maske hladnjaka, isturene maskote i drveni točkovi, zovu nas u vremena koja nismo doživeli, ali ih rado zamišljamo kao glamurozna – posebno za one koji su automobil mogli da priušte.

Oldtimer, Pontiac
Foto: Miloš Nikodijević

Pozne dvadesete godine bile su era demokratizacije automobila, rađanja novih brendova i bio je to trenutak kada je Pontiac ugledao svetlost dana.

Za Dragana, pasioniranog kolekcionara, dvadesete su najinteresantniji period u automobilskoj industriji i zato je svojoj zbirci četvorotočkaša dodao jedan Pontiac Big Six Double Phaeton iz 1928. godine.

Oldtimer, Pontiac
Foto: Miloš Nikodijević

„To je Pontiac Big Six ili model 6-28 sa motorom zapremine 3.092 „kubika“ i 46 konjskih snaga. Motor je redni šestak flathead konstrukcije. Karoserija Double Phaeton označava automobil otvorene karoserije sa dva reda sedišta.“ proveo nas je Dragan kroz neke osnovne karakteristike ovog automobila. Zatim, on je naglasio da je Pontiac pre dolaska u Pančevo imao vrlo zanimljivu istoriju.

Naime, nakon što je napustio pogone u Mičigenu, ovaj Big Six se preselio u Južnu Ameriku, u Argentinu. Kao automobil argentinske vlade, svoje drvene točkove je protezao ulicama Buenos Ajresa, dok je svoje pozne godine proveo u Belgiji i Holandiji. U Evropi je kompletno restauriran, te ofarban u toplu i romantičnu kombinaciju boja.

Kako se vozi Pontiac star 93 godine, i šta Dragan ima još u svojoj kolekciji retkih modela automobila, saznajte na ovom linku.

Izvor: Autoslavia

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar