„Dok je voziš ti si deo auta, kad izađeš mirišeš na benzin“

Auto 16. jul. 202119:50
Podeli:
Alfa Romeo, kabriolet, oldtimer, oldtajmer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

„Ja je ne volim zbog izgleda, ja je volim zbog vožnje. Čim sam položio, počeo sam da je vozim i od prvog momenta me je kupio taj zvuk. Mehanički volan čini da osetiš put i krivine, ona nema nikakav ABS, nikakvu elektroniku i dok je voziš, ti si deo auta. Kada izađeš iz nje, mirišeš na benzin, treseš se u njoj dok stojiš na semaforu, ali je uvek osećaš. To mi se najviše sviđa kod nje i zato obožavam da je vozim", kaže Aca, vlasnik Alfe Romeo Pininfarina Spider iz 1983. godine.

Dok se veliki broj oldtajmera budi već sa prvim zracima prolećnog sunca, pravi cvet sezone kabrioleta nastupa tek na leto. Čisto plavo nebo i prazne gradske ulice daju klasičnim kabrioletima i njihovim vlasnicima sigurnost i komfor, dva glavna činioca uživanja u vožnji otvorenog krova. Upravo zbog toga, čekali smo idealan trenutak da vam predstavimo jedan Alfa Romeo Pininfarina Spider iz 1983. godine.

Alfa Romeo, kabriolet, oldtimer, oldtajmer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Kao druga generacija pazitelja ovog automobila, Aca u ovom kabrioletu uživa u letnjim mesecima i u svakom trenutku kada za trokrakim drvenim volanom nije njegov otac. Pod vrelim julskim suncem, ispričao nam je kako je strast nadvladala razum i Alfa osvojila celu porodicu.

„Ja sam u početku bio protiv toga. U isto vreme smo planirali da kupimo svakodnevni auto, i mislili smo da bezveze troši pare na Alfu. Ja sam to prihvatio bez ljutnje i počeli smo da gledamo automobile. Našli smo je u okolini Ingolštada, ocu se svidela i to je bilo to.“

Sumnje koje su u početku pratile Acu nestale su kada je dobio vozačku dozvolu i osetio sve Alfine čari. Zato koristi svaku priliku kada je u Beogradu da sedne za volan, dok njegov otac mnogo pažljivije bira kada će je izvesti iz garaže: „Čim sam u Beogradu, sednem u nju i vozim je, a on je vozi kada nije jako sunce i kad zna da neće pasti kiša.“

Alfa Romeo, kabriolet, oldtimer, oldtajmer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Iako je studio Pininfarina načinio Alfu Spider skulpturom na točkovima, pravi užitak dolazi kada je ona u pokretu. Kako se ova Alfa ponaša u vožnji i šta su njeni vlasnici na njoj sređivali pogledajte u foto-priči na ovom linku.

Izvor: Autoslavia

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar