Biser propalog carstva: Lancia Flavia Coupé Pininfarina

Auto 03. maj. 202111:22
Podeli:
Lancia, oldtimer
Foto: Miloš Nikodijević

Vreme je neumoljivo čak i prema najvećim carstvima. Samo u svetu automobila, svedoci ovoj tvrdnji su stotine upokojenih, često i potpuno zaboravljenih imena. Za preko jednog veka koliko automobil kao izum postoji, loše poslovne odluke, spletovi nesrećnih okolnosti i drugi manje ili više objašnjivi činioci zatvarali su vrata fabrika i terali ih u slepe ulice istorije. Od svih velikih smrti kojima smo svedočili poslednjih godina, čini se da je najbolnija Lancijina. U susretu sa još jednim duhom iz njenog veličanstvenog opusa, ponovo smo se zapitali zašto je tako moralo da bude?

Šezdesete godine bile su zlatne za celu automobilsku industriju, ili makar one marke koje su uspele da prežive prvu deceniju posle Drugog svetskog rata. Ekonomske prilike u potpunosti su ugasile francuske mondenske automobile kao što su Delahaye, Delage i Bugatti, ali su Italijani srećom imali recept da održe duh uživanja u drumu.

Ekskluzivni Ferrari je dobio svog arhirivala zahvaljujući svađi Enca i Feruča, viša srednja klasa uzavrele krvi stiskala je drvene volane Alfa Romea, a za sve drugo, tu je bio Fiat sa bezbroj nezavisnih karoserista.

U takvoj klimi, Lancia je bila spona između aristokratske uzdržanosti jednog Maseratija i dostupnosti narodnih automobila. Tada još nezavisna, Lancia je donosila klasu, kulturu i inovacije u srednji stalež i kao takva, bila je možda i najvažniji italijanski brend tog doba.

Lancia, oldtimer
Foto: Miloš Nikodijević

Jedan od najsvetlijih primera ovog fenomena jesu Lancijini kupei koji su zahvaljujući svojoj inteligentnoj konstrukciji osvajali i relije i bulevare. Rodonačelnica sportskih uspeha, Fulvia je tako zasluženo ostala upisana u svetskoj automobilskoj istoriji, dok su njene veće rođake ipak bile primerenije metropolama i asfaltnim putevima.

Pred nama je danas jedna Lancia Flavia Coupé Pininfarina iz 1967. godine, automobil koji je svoju prvu mladost proveo u Bordou, a drugu doživeo u Beogradu, gde ju je na restauraciju doveo njen treći vlasnik, kolekcionar automobila iz Pariza.

Lancia, oldtimer
Foto: Miloš Nikodijević

Poput pronalaska zaboravljene ili nepoznate slike renesansnog majstora ili otkrivanja mozaika iz doba antičkog Rima, restauracija jedne Lancie je civilizacijski događaj. Kako sada izgleda nakon dve godine restauracije, pogledajte ovde.

Izvor: Autoslavia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar