„A kako da je ne želite?“ Chevrolet Corvette C3

Auto 03. apr. 202116:14
Podeli:
Chevrolet, Corvette, oldtimer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Kasne šezdesete bile su godine velikih promena. Sloboda je osvajana na mnogim frontovima, od Pariza pa sve do Meseca, a na putevima Amerike, sloboda je osvajana uz škripu širokih guma i urlanje V8 motora. Chevroletova perjanica ušla je u svoju drugu generaciju, a i sama se tokom pomenutih godina drastično menjala.

Chevrolet Corvette C3 predstavljen je kao model za 1968. godinu na osnovu Mako Shark II koncepta, a sva dramatičnost te studije dizajna preneta je pravo na produkcijski model. Savršen balans oštrih karakternih linija i zakrivljenja stvorio je još jednu siluetu za pamćenje i Corvette je tako ponovo bio najatraktivniji automobil koji je Amerika videla.

Chevrolet, Corvette, oldtimer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Preko pola veka kasnije, C3 Corvette je i dalje automobil iz snova bez obzira na to na kojoj se strani Atlantika taj san sanja. Pre nekoliko godina, jedan takav san dosanjan je kada je Corvette C3 iz 1972. godine doplovila prekookeanskim brodom i iskrcala se u Srbiji.

„A kako da je ne želite?“, Kiki je svoj automobil iz snova opisao dosta kratko. Međutim, put do njegovog konačnog ostvarenja nije počeo okretanjem ključa na savršenom automobilu. Iako je na fotografijama delovala sjajno, kada je pristigla, ova Corvette je otkrila veliki broj nedostataka koji su Kikija poveli na put dvogodišnje restauracije. U tom procesu, najveći deo radova izveo je sa sinom, što je projektu Stingray dalo neizbrisiv lični pečat. Kako nam je Kiki objasnio, Corvette je u Srbiju stigla crna i sa 454 V8 motorom koji je posle opsežnih unapređivanja imao čak 680 konja.

Chevrolet, Corvette, oldtimer, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Koji motor je sada unutra i kako je protekla transformacija iz crne Corvette u zlatnu raketu, pogledajte ovde u foto-priči.

Na kraju, zašto raketa? Chevrolet Corvette je bila ikona svemirske trke i baš u ovoj zlatnoj boji ona je poklanjana astronautima sa misije Apolo 12. Činjenica da izgleda, ubrzava, huči i grmi baš kao pravi spejs šatl samo je dodatak tvrdnji da je Corvette zapravo svemirski brod projektovan na stari dobri američki način.

Izvor: Autoslavia

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar