Novak Đoković
Novak Đoković: Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Novak Đoković je rekao da je apolitičan. Ali, šta to zapravo znači - u Srbiji danas?

Posle bure u javnosti koju je izazvala njegova objava shvaćena kao podrška eko protestima, Đoković se u novoj poruci ogradio od „pozicije“ i „opozicije“ i istakao da se uvek trudio da bude „apolitičan“. I sad se svi pitaju da li je to uopšte danas moguće u Srbiji, jer, „apolitičan“ znači biti nezainteresovan i neupućen u politiku, a svedoci smo toga da se politika meša bukvalno u svaki segment naše svakodnevice.

Pročitajte još:

„Etimologija nas uči da je sam termin apolitičan pridev, koji je nastao od imenice apolitičnost, a koja potiče iz grčkog jezika, preciznije od reči politiká, koja se koristila da označi poslove vezane za polis, državu. Apolitičnost je pojam koji se koristi da označi ravnodušnost prema politici, odnosno nezainteresovanost za istu. Reč je o osobi koja je potpuno neupućena, te nema predstavu o političkim zbivanjima koja se odigravaju oko nje“, piše Veliki rečnik.

Vukajlija u svom maniru apolitičnost definiše kao „urbani izgovor za autističan odnos prema svetu pod geslom „Ja imam svoj mali svet, i oko njega kineski zid“, te za totalnu apatičnost i nezainteresovanost za društvena i politička pitanja“ i dodaje da je to pogrešan stav, jer „ako vi nećete da se bavite politikom, hoće ona vama“.

Ispostavlja se da u ovom trenutku zapravo sve jeste politika i sve je jasnije da ne može da nas se ne tiče – od političkog vrha Srbije zavisi i kakav ćemo vazduh disati, kakvu ćemo vodu piti, hoćemo li dostojanstveno živeti u 21. veku.

Zato društvene mreže danas gore od različitih „definicija“ apolitičnosti u Srbiji danas.

Pročitajte još:

„Apolitičan znači nezainteresovan, nesolidaran, otuđen od zajednice, neupućen, apartan, isključen iz društvenog, javnog i kulturnog života. Neki ljudi su – bez svog izbora, prinuđeni da budu apolitični. Ali, truditi se da budeš apolitičan – to je isto politika, samo loša!“, pojasnila je dramaturškinja Minja Bogavac.

Reditelj Stevan Filipović se u tome poziva na Brehta.

Staša Koprivica smatra da „niko nije istinski apolitičan, može samo da se ne izjašnjava oko svojih političkih stavova ili da ne zna još uvek kako mu se tačno zove politički stav“.

Srđan Dragojević se našalio da je apolitičan njegov fikus u saksiji. „Gajim, ipak, sumnje, da nije ali ne ume to da mi saopšti“, dodao je.

Pa, može li se biti apolitičan u Srbiji danas ili za taj stav postoji neka prikladnija reč?

***

Bonus video: Podcast Život na srpskom – Savo Manojlović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare