Abdullah Hoti
Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je večeras da na Kosovu i Metohiji neće biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) sa izvršnim moćima, već onako kako Ustavni sud Kosova nalaže.

On je na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka s predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ponovio da je cilj dijaloga uzajamno priznavanje i da ništa neće biti primenjeno pre toga.

Hoti je rekao da je ZSO zatvoreno pitanje još 2013. godine od postizanja sporazuma u Briselu i potom odluke kosovskog Ustavnog suda.

„Imamo garancije da ZSO nema izvršnu nadležnost. Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne govori“, rekao je Hoti, prenosi prištinska Koha.

On je kazao i da kosovska vlada nije pod pritiskom.

„Imamo koalicioni sporazum s partnerima, među kojima je i Srpska lista. Dokle god se držimo sporazuma, radićemo zajedno. Razgovaramo o konačnom sporazumu o uzajamnom priznanju. Ništa se neće primeniti dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju i dok ne bude ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena“, rekao je Hoti.

Kako je rekao, Lajčakova poseta se dogodila u pravo vreme kako bi se napravila procena procesa dijaloga, kao i da se naprave planovi za buduće sastanke.

„To nije lak proces, postoje teške teme poput ZSO, ali im pristupamo po jasnim principima. Kosovo nije strana koja blokira proces, već je prvi put posle dužeg vremena glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju“, rekao je Hoti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar